Skip to content

Expansievat

Warm water zet uit en verhoogt de waterdruk in de waterleidingen. Een expansievat of drukvat vangt de drukverschillen op in de waterleidingen en voorkomt zo dat de druk in de leidingen te hoog wordt. Het is een belangrijk onderdeel van een cv-installatie. Laat je een gastoestel vervangen? Dan is het vaak verstandig om ook het expansievat te laten vervangen. Een expansievat gaat ongeveer zeven jaar mee en is vaak al vijf jaar of ouder wanneer een cv-ketel vervangen wordt. Ben je van plan het expansievat te laten vervangen? Stuur jou opdracht in en ontvang direct meerdere offertes van loodgieters bij jou in de regio om te vergelijken. Zou je liever direct een loodgieter spreken? Bel gratis een betaalbare loodgieter: (24/7)

Loodgieter
Waarom voor ons kiezen? Logisch...

Heb je een loodgieter nodig? Wij zijn 365 dagen per jaar, 24 uur per dag gratis bereikbaar. Bel direct een van onze erkende loodgieters op telefoonnummer 088-1881209.

  • 24/7 spoedhulp
  • Snel ter plaatse
  • Ervaren loodgieters
  • Hoge klantvriendelijkheid
  • Scherpe tarieven
  • Gratis offertes
Loodgieter nodig?
Expansievat

Moet het expansievat worden vervangen als je een nieuwe cv-ketel laat plaatsen?

Is je cv-ketel aan vervanging toe? Laat dan gelijk het expansievat vervangen. De kosten van een expansievat vallen mee en de cv-installateur is toch al voor je bezig. Een expansievat gaat ongeveer 7 jaar mee en een cv-ketel gaat 10 tot 15 jaar mee. Je gebruikt dus minimaal twee drukvaten tijdens de levensduur van een gastoestel. Het is ook mogelijk om onderhoud te laten plegen op expansievaten, om zodoende de levensduur van de drukvaten te verlengen. Een drukvat is in aanschaf echter helemaal niet zo duur en als je de monteur toch al aan de verwarmingsinstallatie laat werken, betaal je meestal niets extra's voor het installeren van het drukvat. Laat je het expansievat niet vervangen? Dan kan dat zeer grote gevolgen hebben. Het membraan in het expansievat is van rubber en rubber zal uiteindelijk poreus worden en gaan lekken. Op dat moment lekt het water van het gastoestel het expansievat in. Uiteindelijk zal het expansievat de druk niet meer kunnen dragen en als dat gebeurt zal er lekkage ontstaan. Een expansievat in een verwarmingsinstallatie zal zelfs gaan ontploffen, met alle ernstige gevolgen van dien.

Wat is een expansievat?

Een expansievat of drukvat vangt de drukverschillen op die ontstaan door het uitzetten en krimpen van leidingwater tijdens het verwarmen en afkoelen van het water in een verwarmingssysteem. Leidingwater in een cv-installatie zet tijdens het verwarmen ongeveer 3% uit. In een expansievat of drukvat bevinden zich twee compartimenten die gescheiden zijn door een rubberen membraan. In het ene deel zit cv-water, in het andere deel zit stikstofgas. Gas is een stof met een lage dichtheid en is daardoor indrukbaar. Als de druk in de cv-installatie hoger wordt, dan zal het membraan opbollen richting de ruimte waar het gas zit. Het water drukt tegen het membraan en vangt zo het grootste deel van het drukverschil op. Een lek in het rubberen membraan kan zorgen voor overdruk in het drukvat, wat ernstige gevolgen kan hebben. Een expansievat kan bij slecht onderhoud en het niet tijdig vervangen gaan ontploffen.

Loodgieter nodig?

Welke soorten expansievaten zijn er?

De locatie van het expansievat is van invloed op de waterdruk die de cv-installatie op het drukvat uitoefent. Om die reden zijn er verschillende typen drukvaten te krijgen. De keuze voor het type drukvat maak je aan de hand van de locatie waar je het expansievat gaat installeren. Een expansievat op zolder hoeft veel minder druk te dragen dan een expansievat helemaal onderin de cv-installatie. Het gewicht van het water in het systeem boven het drukvat drukt naar beneden. Dit verschil noemen we de 'voordruk.' Het is ontzettend belangrijk om de juiste keuze te maken bij de keuze van het type drukvat. De plaatsing van een nieuw expansievat in het cv-systeem laat je het liefst over aan een loodgietersbedrijf. Laat je adviseren. Bel direct een betaalbare loodgieter in de regio: (24/7)

Loodgieter
24/7 bereikbaar, bel direct 088-1881209